Wednesday, 28 December 2011

Haishhhh..

Haisshh..
                    Haisssshhh...Haishhhh

Bile owg da ada idea sumer xder...grrrr...grrrr...

                                              (yayavogue 2011)

Monday, 26 December 2011

Bisnes Berjaya

Salam...


hi, y'all...kat sini i nak citer about bisnes yg i penah ceburi sepanjang 23 tahun bernafas di alam fana ni..tapi i xbrapa ingat tarikh la...even tahun..& turutan die...i just mention je k..


ohh..ohh...lupe lak..nak wat intro..trus masuk isi da...ni la..tym spm asyik ejek2 cikgu..bile die suh wat karangan malas...beginilah jadinye kalo tym skola pegang status budak malas..


Intro :
Sebenarnya i dilahirkan mmg minat bisnes...maybe coz darah turun temurun mengalir dalam badan ni kowt...my nenek (mok) - tokey sayur kat Kem Desa Pahlawan, Kok Lanas...my datuk (tok ayah) - bisnes kedai makan kat Gua Musang..my cousin (Kak Yuza - bisnes kedai makan & kedai buah di 4 buah cawangan slah satu kedai Mutia Tomyam dekat ECONJAYA Kok Lanas)..well tolong promote cikit2...lagi2...i pn x ingt..tp yg pasti maa i penah buka kedai runcit depan umah..then kedai makan..n bt bisnes jualan langsung such as nutrimetics..ubat2..yg budak2 skolah punyer brg..brg2 berhutang2 ni, satinni, n etc..terlalu banyak...tu yg penyebab yg paling kukuh kowt...hohoho..


Isi :
So, now citer ak lak..kikiki
1st

Tym darjah 2 kowt...ak wat bisnes men tikam2 tym raya...then bisnes jual mercun..hahhaa..ak pn da x ingt tp tym kecik2 mane taw menda2 sume ni salah...my parent lak xtaw ak wat bisnes haram ni..jual lak kat memember..2,3 org jew pun..


Tikam-tikam 
hahahaa...seronok taw main tikam2 ni...pastu ak guna la idea tikam2 ni..wat tikam2 sendiri...cara2 nya..seperti dlam pix di bawah...

hahahaa..ape pendapat korg..terer x ak cipta tikam2..hhaaahhaaa..tym ni bawu sek ren taw..
then ak wat hadiah tikam2 ni..hadiah 1 : air coca cola, hadiah 2 : ak xingt, hadiah 3: pn ak xingat...pastu ad la biskut..gula2 n macam2 lg jenis fast food...taw x sape pelanggan???hahahhaa..atuk ak, nenek ak..& juga kawan2 yg jd sasaran..ciap ada yg nanges2 nak hadiah tu..


2nd

Then bila da besar ckit ak makin kreatif lagi..buat la bisnes keychain...ala keychain guna riben la...ala..pix xde la..6t ak upload k..(ACT : kejap2 guna i (mood : gedix)..then guna ak (mood: biasa..malas nak mengedix))...dulu2 ak berusaha nek basikal g kedai cina tue (ala...kedai tue la (buat2 tahu k..coz xingt  kedai tu) semata2 nak beli riben..dulu die jual riben ikut meter..RM0.20/meter..murah gilew kan?..then ak pun pintal2 kan die...maka jadilah keychain riben ak jual RM0.80 kowt...coz 1 keychain memerlukan 2 m riben..tp xsure la betoi ke x measurement ni..maklumlah 11tahun lepas..(darjah 6)...then bisnes ni berlarutan sampai la form 1 n form 2 then form 4..ak wat bisnes ni mmg dapat smbutan taw..coz ak ad dealer2 ak...ada la dalam 5 owg..kowt...xingt...tp dlam anggaran tu la...thanx to suzi coz ajar wat keychain ni..

3rd

Pastu ak buat gak bisnes keychain nama guna benang kait...dulu2 xreti nak mengait..skang2 pn masih xreti nak mengait...

ni pix contoh la...ak download jew..coz yg ak wat sdiri tym zaman batu..xd ny nak snap2 pix..

Keychain nama
Dalam tunjuk keychain guna benang yg special ckit...RM0.10/meter kat kedai Aneka Seri kat Machang, Kelantan..

4th
Then guna benang special ni gak ak buat gelang benang..ni contoh pix yg ak download drpd en. google..thanx to hafizah..ajar ak wat gelang ni..
Gelang Benang
Pix ni hiasan jew..yang ak pyer lg advance coz ada manik2..hahhaaa...ak jual RM1.00 jew..ni harga zaman batu k..x update pn ag..skang ni ada yg jual dengan harga RM3...

5th
Ni citer tym kat matrik lak..hehhee...tym matrik kan dapat RM1k setiap sem..lagi pun parent bagi duit ag..pastu kos sara diri pun murah..ak lak jarang outing kat kuantan tu..nak buat came bus Rahmat Alam tu menjadi pojaan semua pelajar Matrikulasi Pahang..semua berebut2 naik...huhu..Kat matrik lak aku masuk program dua tahun..nak wat camne..SPM kantoi..tp Alhamdullillah dapat gak merasa masuk matrik...huhu..(TQ ALLAH)...pastu ape lg..byk la masa free..aku pun wat bisnes produk nutrimetics..
HHaahahhaaa..even muka aku x smooth cam cover girl tue..tp ak ada bakat make up artists ni..act ak ni ada masalah resdung kronik..pastu kene byk pantang..tp ak malas berpantang..so..biarlah xcantek asal idup bahagia...hehhee...(TIPU!!!padahal hari2 duk tilik cermin bila la muka ni nak cantik)..then ak lebey fokuskan pada produk kecantikan such as make up and perfume..mmg laku la...hot sale gilew2..ak wat demo kat diorg2 camne nak make up..oleh kerana rupa aku yang buruk..(before make up) menjadi cun melecun after make up (blewkk....perasan xley blah)..well kalo xangkat bangkul sendiri sape nak tolong angkat kan??betooi x???..


Ni aku sertakan gambar before & after nak prove kat kowg..yg ugly duck bley jadi beauty princess...

Hhahaahhaa....
Bley la kan..puji la..puji la...even xcantik pn..hahahaa...so ramai la beli..lagipun ak agak feymes dgn penampilan make up tebal ku..well..nak buat camne aku ni mak andam..eh2..ak xjd mak owg lg..then ak ni pew??anak andam???xseswAI....

Bisnes Berjaya Part 2

Projek 2

Salam..ni sambungan Bisnes Berjaya Part 1 yer..hehehe…Sekarang setelah majlis persatuan bangsa-bangsa bersatu…kami telah membuat keputusan dengan menjual produk yg telah ciap just nak packing jew…hhehehee..
Maka dengan itu..abg ak pn bg idea jual kerepek..kerepek ni di ambil daripada pembekal di Kg Sg Buah, Dengkil..I xdapat nak snap2 da…hp rosak..huhuhu…sedey2..(tunggu gaji bawu nak baiki)…hari tunggu dapat biasiswa baru baiki..uhuk2..


Kerepek 5kg

Tu dia…kerepek 5kg punyer..oleh kerana aku kesengketan (ntah bahasa ape..) duit maka aku pn pnjam duit abg dulu…maklumlah kan modal + untung hari tu baru RM18.00..
Pastu ak draw..n bayar balik k..hahahaa…harga kerepek ni RM36 jew untuk 5kg..berbaloi2..aku bayar RM30..abg xnak amek RM6.00 tue…so aku pn masukkan lah share untuk die..
Kerepek ni aku xtaw la perasa ape..tp aku makan xsedap pn..manis jew…hahaha..(Act..ak xsuka makan kerepek)..
Kali ini aku packing sorg2 coz beli last minutes..lgpn partner aku xde..
So…total semua packaging adalah 53 plastik..
aku jual RM1.20 satu..
Haribulan
Letak
Habis
Baki
12.12.2011
15
6
9
13.12.2011
16 + 9
15
10
14.12.2011
10 + 10
11
9
15.12.2011
12 + 9
8
13
16.12.2011
 13
13
-

Dari 12hb 12.2011 - 16hb 12.2011 (4hari)
Modal RM36
Jangkaan RM63.60
Short RM8.00 (Ntah sape amek xbayar)
Total : RM55.60
Untung : RM19.60
Ak amek upah packaging RM2...hehhehe
Untung Bersih : RM17.60

Rakan kongsi
Modal (RM)
%
Untung (RM)
Yaya
22.20
61.66
10.90
Asmah
7.80
21.67
3.80
Abg
6.00
16.67
2.90

Hehheee..korang Nampak x process duit tu bertambah??? I like…..tp duit ak sentiasa kena tambah..coz ak sorg jew pelabur aktif…hahahahhaahaaa

P/S : Sesiapa yg ingin jadi rakan kongsi ley la komen kat cnie..6t i reply k...hehehehee

Bisnes Berjaya Part 1

Projek 1

Hi..y’all..i nak citer about my bisnes..bisnes kerepek..just untuk suka2..memeriahkan lagi jualan kat depan blok aku nie…

Seronok taw..xde la nak buka kedai..xpayah jaga..letak jew…then berserah je…kalo ada owg curi ke..xbayar ke…biar je la…xpe..aku halalkan tapi (Aku doakan moga die dapat petunjuk daripada Allah swt)…paham2 la yer..hehehe..aku xnak sumpah2 coz kan aku jadi sesumpah nanti…

tak nak OK!!!


So..baik lah aku memulakan cerita aku sekarang….


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang…

Mula2 aku buat kerepek sendiri…idea daripada Asmah (rakan kongsi niaga)…
Kami berikan nama kerepek tu
‘Crunchy Bites’

Bahan-bahan :
Kulit popia (RM5.20)
Gula dimesin halus (amek Kak Ct punyer gula hehehe)
Minyak (amek Kak Ct punyer gak hehehe)
Susu Tepung cikit (amek Kak Ct punyer gak hehehe)
Nestum di mesin halus(RM2.90)
Plastick pembungkus saiz 13cm x 20cm (RM4.90)
Lilin untuk Seal (RM2.00)

Cara buat :
Kulit popia dipotong sekecil mungkin (kalo larat nak wat kecik2 la)..kitorang buat dalam ~ 4cm x 2.5cm jew..tu pun jenuh nak asingkan satu2..
Then, panaskan minyak  & gorengkannya..kejap jew…then toskan..leceh ckit..coz kene lap minyak dulu k..biar kulit popia tu da xde minyak n sejuk sikit baru lah boleh di campur dengan gula halus & nestum halus tue..
Siap…TADAAAA….Then isikan dalam plastik  sealkan…


Crunchy Bites

Untuk projek ni..kami dapat buat 20 plastik sharp…huhuhuu…
Kelakarkan modal pun da RM15.00 dapat lak 20 plastik RM1.00 satu plastik..maka total RM20.00
Biarlah untung sedikit pn janji for beginning tu penting..
Then ak letak la kat depan blok ni..
Dari 28hb 11.2011 – 1hb 12.2011 (4hari)
Modal RM15
Jangkaan RM20
Short RM2 (Ntah sape amek xbayar…)
Total : RM18..

Rakan Kongsi
Modal (RM)
%
Untung (RM)
Yaya
8.50
56.7
1.70
Asmah
6.50
43.3
1.30

Hahahhaaa…xberbaloi2…da la penat..malam tu tito kul 2pagi ciapkan kerepek tu taw..maklumlh start buat pn kul 12 tghmlm…

P/S : Sesiapa yg ingin jadi rakan kongsi ley la komen kat cnie..6t i reply k...hehehehee

Thursday, 22 December 2011

So Sorry..

Hi..

So sorry...xdapat nak story morry for this week coz ada keje..huhuhu..nway ptg jumaat ni ada meeting dgn committee members for decide where to set up the plot..

Nway..it almost 5.00pm..i want to go home for rest...

Huhuhu..P/s : Jangan lupa thumb print..semalam da lupa..coz balik kul 5.30pm

Thursday, 15 December 2011

Gaji..Oh..Gaji...

Salam..

Hari ni ak nak citer pasal gaji ak...kowg ingt senang nak dapat gaji???huhuhuu...susah gak la..

  1. 1st at all i kene g mintak borg claim gaji kat Pn Azita kat pejabat am dekan dulu..
  2. I kene fotostat sume2 yg berkaitan Cth : surat tawaran, surat application, borang2 yg Pn Azita bagi tu..kene fotostat byk2 dulu coz ak xde id nak login sendiri kat laman web UPM ni..
  3. Then, yg ni part best skali...autograph ..hahaha...datin cam chipsmore..kejap ada kejap xde..cam goreng pisang panas..ramai nak jumpa die...then terpaksa ak cek line clear ke x..tambah2 hari tu die bz ciapkan paper for journal..Yeaaa..da dapat autograph datin..then kene mintak autograph Dr Zaki lak...da ciap..seb bek jumpa die kat tmpat thumbprint..then htr balik kat Pn Azita..
  4. Done!!!
  5. Hukaloh...salah rupanya..Bukan Dr Zaki..But Dr. Zakaria..Aigoo...maka i pn twun la ke bilik untuk liquid sign Dr Zaki...bley la kan pakai liquid coz xnak bazir paper (tmpat print jauh derrr).
  6. Selesai men liquid i g bilik Dr Zakaria..jenuh mencari..rupa2nya bilik yg ak selalu masuk tu bilik Dr Zakaria..naseb bek buat muka x malu tya Kak Et (PA die)...Dengan confident tyer.."Kak, mana bilik Dr Zakaria (Dr Z nama feymes)"..Kak Et :" Alahai ko ni..kat cnie la..naseb bek Dr xde..kalo x mau die marah"..coz die co supervisor ak gak..aigoooo
  7. Esoknya baru dapatt sign Dr Z..so Pn Azita amek data 2 sumer utk record..ingt Pn Azita yg tlg hntarkan..rupa2nya petang tu die call i suh hantar sendiri..hmphh ok la coz tanpa pengalaman ak xkan taw kat ane tempat claim gaji..kan...kan???
  8. Setibanya di FEP,UPM..tanye seseorang yang ada kat c2 ane alamat yg tertera kat Surat tue..then die bg direction yg salah..huhuhu...dat why i hate map, n searching for place...setelah tanye lebih kurang 5 orang..bawu lah jumpa tempat tue..aigooo...
  9. Da hantar kat Pn Hawabee...Settle...balik dgn tng..
  10. Tup2..'siti'..'siti'...ces...panggil ak upanya....die cakap yg gaji ak akn dapat dalam bulan 1..pergh...gaji bulan 11 tu...aigoo...maka mati kering la ak kat cnie..
~~~The End~~~

Wednesday, 14 December 2011

Topic Of The Day

Hi, y'alls...

Today i like to write in english..you noe english...hahhaaa...i definitely going crazy because of this second languages...I lack of idea...Im thinking how to improve my english..So today im searching, how to learn english...so from now i will learn english smartly..


i copied & paste here to remind me how to learn english..
Eventhough im taken master but my english was too bad coz i didn't practise it & use it in my daily life...

How To Learn English!
Here are some tips which may help you to master the English Language!
Speak without Fear
The biggest problem most people face in learning a new language is their own fear. They worry that they won’t say things correctly or that they will look stupid so they don’t talk at all.  Don’t do this.  The fastest way to learn anything is to do it – again and again until you get it right.  Like anything, learning English requires practice. Don’t let a little fear stop you from getting what you want. 
Use all of your Resources
Even if you study English at a language school it doesn’t mean you can’t learn outside of class.  Using as many different sources, methods and tools as possible, will allow you to learn faster.  There are many different ways you can improve your English, so don’t limit yourself to only one or two.  The internet is a fantastic resource for virtually anything, but for the language learner it's perfect. 
Surround Yourself with English
The absolute best way to learn English is to surround yourself with it.  Take notes in English, put English books around your room, listen to English language radio broadcasts, watch English news, movies and television.  Speak English with your friends whenever you can. The more English material that you have around you, the faster you will learn and the more likely it is that you will begin “thinking in English.” .
Listen to Native Speakers as Much as Possible
There are some good English teachers that have had to learn English as a second language before they could teach it.  However, there are several  reasons why many of the best schools prefer to hire native English speakers. One of the reasons is that native speakers have a natural flow to their speech that students of English should try to imitate.  The closer ESL / EFL students can get to this rhythm or flow, the more convincing and comfortable they will become. 
Watch English Films and Television
This is not only a fun way to learn but it is also very effective.  By watching English films (especially those with English subtitles) you can expand your vocabulary and hear the flow of speech from the actors.  If you listen to the news you can also hear different accents. 
Listen to English Music
Music can be a very effective method of learning English.  In fact, it is often used as a way of improving comprehension.  The best way to learn though, is to get the lyrics (words) to the songs you are listening to and try to read them as the artist sings.  There are several good internet sites where one can find the words for most songs.This way you can practice your listening and reading at the same time.  And if you like to sing, fine.
Study As Often As Possible!
Only by studying things like grammar and vocabulary and doing exercises, can you really improve your knowledge of any language. 
Do Exercises and Take Tests
Many people think that exercises and tests aren't much fun.  However, by completing exercises and taking tests you can really improve your English. One of the best reasons for doing lots of exercises and tests is that they give you a benchmark to compare your future results with.  Often, it is by comparing your score on a test you took yesterday with one you took a month or six months ago that you realize just how much you have learned.  If you never test yourself, you will never know how much you are progressing.Start now by doing some of the many exercises and tests on this site, and return in a few days to see what you've learned. Keep doing this and you really will make some progress with English.
Record Yourself
Nobody likes to hear their own voice on tape but like tests, it is good to compare your tapes from time to time.  You may be so impressed with the progress you are making that you may not mind the sound of your voice as much.
Listen to English
By this, we mean, speak on the phone or listen to radio broadcasts, audiobooks or CDs in English. This is different than watching the television or films because you can’t see the person that is speaking to you.  Many learners of English say that speaking on the phone is one of the most difficult things that they do and the only way to improve is to practice.
Finally
Have fun!

Help me!!!Help me...i want to master in English too..

Monday, 12 December 2011

Rumah Seram Seksyen 2???

Kowg penah terbaca x citer ni??pe komen korg...ak bawu bace minggu lepas...saje berani kan diri...tgok tajuk pn da xberani nak bace sbenarnya..tp tabahkan hati @ gatai nak bace...

Then i found that citer ni klakar sgat2..masa bace ak tergelak2...x takot lgsg..tp kalo citer ni betoi..mmg kesian la kepada si yg mengalami pengalaman ni...

Ok...citer ni i copy dr fb Kaki bising dot com...fb die besh...boley la jdkan tempat release tensen..n gelak bile tgok pix2 die...

Alkisah...

9 tahun lepas aku dapat sambung belajar di UITM Shah Alam. So, perkara pertama yang perlu difikirkan adalah tempat tinggal kerana aku tidak dapat hostel. Oleh sebab kerajinan dan keperihatinan yang ada pada aku dan kawan-kawan, maka kami berjaya menyewa di sebuah rumah berdekatan kawasan seksyen 2. Berhampiran dengan Wet World [kalau korang tahu la].

Rumah itu banglo 2 tingkat 4 bilik. 3 bilik di atas dan 1 bilik bawah. Kitorang berlapan, maknanya 2 orang bagi satu bilik. Aku ringkaskan saja la, kitorang masuk rumah itu dengan perasaan berbelah bahagi. Best, suka, pelik, rimas dan takut semua ada.

Pertama, tuan rumah hanya minta RM50 sahaja sebagai deposit dan sewa pertama hanya perlu bayar apabila masuk bulan kedua. Kiranya bulan pertama free la… [?]
Kedua, tuan rumah tak bagi kitorang bawa barang banyak-banyak sebab nanti penat nak angkat balik katanya…
Ketiga, pokok Ara tepi rumah itu besar sangat sampai dahannya boleh masuk ke dalam tingkap bilik atas.

Malam pertama, kami tidak dapa tidur kerana sibuk punggah dan kemas barang sambiil layan DVD Korea. Gangguan seram bermula pada hari kedua. Tak perlu tunggu malam, siang hari pun kami sudah dikacau. Azmi “dagu” merupakan orang first yang kena.

Masa itu baru pukul 10.30 pagi [anggaran aku la], si Azmi ni bangun untuk membuang air besar. So, dia pergi la toilet bawah tapi dalam toilet seperti ada orang [sbb pintu tertutup]. Toilet atas pula rosak, tuan rumah kata nanti dia akan baikikan. Tunggu punya tunggu, tak kuar-kuar orang dalam tandas. Jadi Azmi ni memekik la suruh cepat sikitt keluar sebab dia tak tahan. Akibat jeritan si Azmi ni, habis satu rumah bangun pergi tengok apahal. Yang peliknya, kitorang berlapan semua ada, habis tu siapa yang berada dalam tandas? Pintu toilet pula berkunci siap ada bunyi orang flush jamban lagi… Dalam ramai-ramai, Lan seorang saja yang berani sikit [mungkin sebab dia ni keturunan Bugis kot], dia pergi rentap pintu toilet tu sampai terbuka. Takada orang tapi dari kesan yang ada, pintu tu memang dikunci dari dalam. Last-last si Azmi tak jadi berak… Mungkin pasal takut kot.

Malam tu kitorang kena lagi teruk.

Masa aku nyenyak tidur, tetiba ada orang tarik dua-dua belah kaki aku sampai jatuh dari katil. Kepala aku terhentak dulu pada lantai!! Apa lagi, angin la aku sebab ingat budak-budak nak buat pedajal dekat aku tapi bila aku bangun tak ada orang pula. Yang ada cuma si Lan yang tengah membuta di katil atas. Aku tak rasa Lan yang buat sebab confirm dia tidur mati. Bila aku keluar bilik, aku dengar budak-budak tengah ketawa. Rupanya diorang tengah layan DVD di hall bawah. Aku pun masuk bilik balik sebab still bingung tp baru aku terperasan masa ak tengah jengok ke bawah tadi aku perasan Lan ada!! Bukan ke tadi aku nampak dia tengah membuta dalam bilik? Ahh sudah…
Dengan perasaan berani-berani takut aku tengok atas katil Lan ada bonjol bawah selimut, kiranya macam ada orang la. Aku tarik kain selimut tu and guess what? Ada batu nisan yang sudah retak-retak dan automatiknya bilik aku diselubungi bau hapak dan hanyir yang teramat.

Masa ni korang jangan tanya apa aku buat sebab kalau benda ni jadi pada korang pun takkan korang nak stay lagi dalam bilik tu betul tak? Aku rasa kaki aku dah tak jejak tanah dah sebab lari laju sangat. Aku lari keluar dari bilik tu dan pergi ke hall sebab nak bagitahu member-member aku la kononnya tapi yang macam haram jadahnya member aku seorang pun dah tak ada di hall. Nak tahu diorang di mana? Semua dah duduk di luar rumah!! Rupanya diorang awal-awal lagi dah kena kacau. Yang lakhanatnya, tak ada seorang pun kejutkan aku… Taik betul diorang ni.

Lepas diorang tenangkan aku, kitorang decide nak buat apa sekarang sebab sudah pukul 3 pagi. Nak minta tolong tok imam, rumah tok imam pun kitorang tak tahu. Nak mintak tolong jiran, kiri kanan rumah kitorang cina. Last-last Salleh ajak lepak restoran Hakim saja sampai pagi. Bunyinya macam senang tapi masing-masing tak pakai baju dan pakai boxer dengan kain pelikat saja. Mahu tak mahu terpaksalah juga kitorang masuk ruma tu balik sebab nak ambil seluar, wallet dan kunci motor.
Oleh sebab bilik si Bob dengan Naim saja yang berada di bawah, maka kitorang decide untuk pinjam baju and suar dia. Masing-masing takut nak naik tingkat atas. Wallet aku pun tinggal. Masing-masing pakat guna duit Naim dulu. Nasib baik kunci motor kitorang sangkut pada dinding [tempat penyangkut]. Masa nak keluar dari rumah tu, Wak pula perasan ada budak perempuan di pintu dapur tengah senyum sambil lambai tangan pada dia. Yang aku pula boleh terperasan budak tu juga sebab aku tengok muka Wak dah kejung campur pucat lesi. Sekali budak tu senyum rasa macam nak terkincit dalam suar la… Kepala lutut aku menggigil sampai di restoran Hakim!!!


Setibanya kitorang di restoran Hakim, masing-masing sibuk buka cerita termasuk aku sekali. Mula-mula Wak cerita, malam tu lebih kurang pukul 12 pagi lebih, dia sibuk download lagu tetiba ada bunyi macam orang baling batu pada tingkap bilik dia. Bila dia jengok, dia nampak ada seorang perempuan duduk di atas pokok kayu Ara sebelah rumah tu, pakai baju putih kekuningan, koyak-koyak dan rambut panjang. Yang sadisnya, perempuan hodoh tu boleh senyum pula pada dia. Wak ni apa lagi tutup tingkap bilik dia dan terus keluar untuk pergi ke bilik aku kononnya. Malangnya, lagi seekor hantu pula duduk depan pintu bilik dia tapi kali ni hantu budak. So, dia ambil keputusan terjun dari tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik tak patah.

Azmi “dagu” pula cerita yang dia nampak ada budak perempuan lambai tangan pada dia [yang ni, aku pun kena juga ok]. Aku confirm yang budak ni buhkan manusia sebab aku tengok kaki dia tak ada!! Sam pula cerita dia nampak hantu tu pada siling rumah! Bila buka mata saja, hantu tu betul-betul “eye to eye” dengan dia. Kiranya masing-masing semua kena kacau la ni. Dan aku orang last yang cerita.

Aku cakap la yang aku kena tarik dua-dua kaki masa tidur sampai kepala aku terhentak pada lantai. Lepas itu aku cakap la yang aku nampak diorang tengah layan DVD di hall tapi si Azmi tetiba nyampuk “bila masa pula kitorang tengok DVD ni?”. Rupa-rupanya tak ada seorang pun yang tengok DVD pagi tu!! Dah tu, siapa yang aku nampak? Haru betul… Kaki aku yang dari tadi menggigil makin bertambah kuat menggigil.

Tengah sibuk-sibuk berborak, aku terbau sesuatu yang kurang enak. Member-member aku yang lain pun bau juga. Rupanya si Azmi terkencing dalam seluar sebab takut sangat. Nasib baik malam tu tak ramai sangat orang di Restoran Hakim tu. Malu betul. Aku pula boleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dari sibuk-sibuk cerita seram terus jadi cerita kelakar pula.

Tengah sibuk-sibuk ketawa, baru kitorang perasan yang si Salleh dengan Naim tak ada dengan kitorang. Yang ada cuma kami berenam. Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob dengan Lan. Dalam ramai-ramai tu cuma Bob seorang saja yang bawa HP, so kitorang try call Naim tapi tak ada orang angkat. Try call Salleh pula, sama juga tak ada orang angkat. Then, Lan ambil HP Bob, dia baca apa entah agaknya, lepas tu dia suruh Bob call Naim lagi sekali. Bob call dan buka loud speaker. Korang tahu apa jadi? Ada suara perempuan mengilai. Gila-gila punya ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last-last kitorang sepakat akan tunggu sampai pagi esok baru balik rumah tu semula dan cari Naim dengan Salleh. Lepas dengar suara perempuan ngilai pada HP tu, tak ada seorang pun di antara kitorang bercakap… Sampai Subuh!!

Pukul 7.30 pagi baru kami blah dari Hakim. Hati aku masih lagi kuat berdebar-debar. Yang lain-lain aku tahulah. Sampai dekat depan rumah, aku tengok pintu rumah dengan pagar terbuka seluas-luasnya. Kalau pencuri masuk ni, memang dia akan kaya sebab laptop, wallet dengan HP kami semua dibiarkan macam itu saja. Bulu tengkuk aku masih lagi meremang. Tak ada seorang pun berani masuk rumah itu dahulu Aku ingat, ada lah 20-30 minit kami duduk tercangak-cangak dekat depan rumah sebab tak berani masuk. Entah macam mana agaknya HP Bob berbunyi.
Hati aku da x sedap. Jangan la kata hantu tu yang telefon masuk umah. Lan angkat. Sebenarnya dalam ramai-ramai, Lan lah yang paling berani tapi kadang-kadang penakut juga lah. Pihak hospital telefon, katanya Naim ada di wad kecemasan hospital Klang. Kemalangan katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dari nombor HP Bob, sebab itu dia telefon nombor Bob. Oooo baru aku faham. Yang peliknya Naim kemalangan?

Masing-masing serba salah jadinya. Bingung pun ya juga. Tak tahu sama ada nak melawat Naim di hospital Klang atau cari Salleh yang hilang. Akhirnya kami telefon tuan rumah untuk tengok apa yg patut. Aku dengan Sam pulak pergi hospital Klang tengok keadaan Naim. Kalau memang tenat sangat, aku akan beritahu yang lain suruh datang. Yang lain aku suruh cari Salleh keliling umah, takut-takut dia kena sorok. Kami masing-masing hanya bertawakal. Masa dalam perjalanan ke hospital Klang, aku pun tak tahu Sam pecut sampai berapa tapi hati aku masih lagi kuat mengatakan bahawa perkara ini belum habis lagi.

Sampai hospital,aku terus cari Naim. Sebak sungguh hati aku tengok keadaan Naim yang parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek dengan kereta atau sesuatu. Kes langgar lari. Naluri aku kuat mengatakan bahawa umur Naim ni tak panjang sebab darah keluar membuak-membuak. Sam tak sanggup tengok, air mata dia berjurai-jurai keluar. Doktor pun cakap Naim ni sudah nyawa-nyawa ikan, tak dapat nak tolong banyak. Aku duduk tepi Naim, dia boleh bercakap lagi tapi sangkut-sangkut. Dia mintak maaf sebab menyusahkan kami. Berulang-ulang kali dia minta maaf tapi aku masih lagi tak dapat tangkap apa yang dia cakap. Akhirnya dia meninggal juga. Aku gagahkan hati aku telefon kawan-kawan yang lain beritahu kematian Naim. Aku tengok Sam terduduk tepi balkoni dengan mata merah sebab nangis banyak sangat. Tak lama lepas itu keluarga Naim datang. Aku tak anggup nak tunggu lagi dan ajak Sam balik Shah Alam.

Sampai dekat rumah, aku tengok ramai gila orang tengah cari Salleh tapi tak jumpa-jumpa. Habis satu umah digeledah. Akhirnya ada orang tua dekat situ minta tolong dengan seorang ustaz. Aku tak ingat apa nama ustaz itu tapi lepas Asar baru kami jumpa Saleeh duduk dekat atas busut belakang rumah. Yang hairannya, sudah 5,6 kali orang cari tapi tak ada pula jumpa dia dekat situ. Tak kisahlah janji dapat jumpa balik Salleh. Kami semua ambil keputusan pindah dari rumah hari itu juga. Kebetulan dekat seksyen 7 [pintu belakang UITM] ada satu rumah untuk disewa, jadi kami pindah situ lah. Barang-barang Naim kami angkut sekali. Terus terang aku cakap, memang aku angin gila tengok muka tuan rumah sebab tak beritahu yang rumah ini “keras”.patut lah dia suruh bayar rm50 saja dulu dan tak bagi bawa barang banyak-banyak. Cisss……

Aku demam 3 hari.

Jenazah Naim selamat dikebumikan di Raub,Pahang.

Seminggu lepas Itu,keadaan sudah ok sikit cuma Salleh saja yang sakit-sakit badan. Akhirnya mulut aku tergerak nak tanya Salleh apa yang berlaku sebenarnya sebab sebelum Naim meninggal dia ada cakap dekat aku suruh tanya Salleh satu rahsia. Rupanya masa hari pertama kami masuk rumah tu, Naim dengan Salleh sudah buat hal. Dia cangkul busut dekat belakang rumah tu. Naim pula kuis-kuis dengan kaki dia. Mungkin sebab itu lah kaki dia parah [dalam hati aku lah]. Kemudian Salleh cerita,kn ada malam yg kitorg satu uma kena kacau tu dia dengan Naim pun kena juga. Tapi hantu tu siap kejar diorang sampai dekat jalan. Diorang punya la cuak sampai lari ke tengah jalan. Entah mana datangnya kereta tiba-tiba hentam mereka. Naim tercampak tengah jalan, dia pulak dekat tepi jalan. Datang kereta lain terus lenyek kaki Naim. Lepas tu, Salleh kata dia terus tak sedar apa-apa sampailah kami jumpa dia atas busut tu. Yang peliknya,macam mana dia boleh duduk atas busut sedangkan dia kata dia lari dekat tengah jalan besar? Kenapa Naim seorang yang kena teruk?

Akhirnya aku dapat jawapan sebenar. Tak lama lepas Salleh cerita dengan aku, dia jatuh sakit. Tak tahulah sakit apa tapi 3 bulan kemudian dia meninggal. Keluarga dia sendiri kebingungan sebab doktor pun tak tahu sakit Saalleh. Tapi aku yakin, kes ni ada kaitan dengan busut yang diorang gali tu. Aku dengan geng-geng aku yang lain sempat ziarah arwah Salleh. Paling tak boleh tahan Bob sebab dia roomate dengan Naim. Memang aku tau dia sedih sangat. Yang tak boleh lupa, kami semua menangis masa angkat jenazah Salleh. Rasa sedih sangat masa tu..

Aku, Azmi Dagu, Sam banjar,Wak, Bob dan Lan, semua sekali selamat habiskan pengajian di UITM. Buat Naim dan Salleh, kami tetap akan ingat korang sampai bila-bila. Al- fatihah

Opps.. Rumah banglo dekat seksyen 2 itu sampai sekarang ada lagi [agaknya]. Tiap kali aku lalu kawasan situ mesti aku rasa sedih sangat. Lagi satu,masa hari terakhir kami di rumah tu, Wak tertinggal HP dia dekat bilik atas. Jadi pada siapa-siapa yang berani, boleh lah ambil HP tu tapi itu pun kalau korang berani la… Nokia 3310

Pos Malaysia

Yeay..im back...
 Hi, y'all..

Nk story moory ni...hari ni ak g pos barang2 bisnes craft ak..kat Pejabat Pos UPM, Serdang..

Pos brg2 to Pijot Ariffin, Atiyah Ariffin, Adek Aduka & Syarifah Abdullah

Alhamdullillah selamat mengepos...

N untuk maklumat kowg...i ada setem yg terbaru..dilancarkan 12 dec 2011..tp i beli 13 dec 2011..(*BANGGA)..hhhhaahahahaa..hohhoo...(apelah nak dibanggakan kan?)...

p/s: saya merupakan pengumpul setem yg x berjaya coz beli setem feveret 1 jew setiap jenis...bila da terdesak nk pos surat.,..men amek jew setem yg dikumpukan...(*sayang..tp tpaksa)

Ni gambar yg di download dr internet..
pix yg i punyer xdapat nak upload ag coz xbawak memory card adapter ...
esok2 yew..hehehehee (gelak kambing)


Hahahaa...ni la die setem latest ak..terbaik...

Tuesday, 22 November 2011

Its My LiFe♥♥♥

Haaa..kat cnie ak nk citer about life ak sepanjang seminggu bekerja..hahaha..(bajet cam lame la)..ak nak catat sumer2nye..about hidup ak yg xseberapa ni...coz diari ak da full...lgpun malas la nak g beli diari baru...

Begini citernyer...Ak telah dapat kerja jadi Research Assistant, Prof. Datin Dr. Faridah Hanum Ibrahim...
Prof. Datin Dr. Faridah Hanum Ibrahim
Ni die surat tawarannya..
haa...start keje 13 November 2011 till 13 March 2012...
Then...

13 November 2011      Ahad
Pindah brg2 dari umah abg ke bilik Kolej Serumpun...Banyak giler brg2...tensen gilew..xtaw nak sikitkan brg2..First datang bilik...uhhh..terkejut...kipas berbunyi..kriokk...kriokkk...Then mlm tu, ak kemas la bilik..
sikit x brg2 aku???hohoho
Ni lak gambar bilik yg telah dikemas..
kemas separuh jalan....coz penat..
Ni lak gambar loker ak...bawu ak perasan..ak telah bawak 3beg berisi baju...aigoooo
hahahaahaa...inilah rupe loker ku yg full...
Malam pertama kat bilik ni..ak xbley tito coz kipas berbunyi2...in the middle of tito..ak pun bgun tutup kipas...haaa..hambek ko..abis ak di gigit nyamuk....urm..tersedar every an hour..tgok jam..Aduii...bila nk pg ni..xdapat tito la....

1st- 14 November 2011      Isnin
1st day keje...hohohoo...da la xtaw jalan..tuwun kul 7.30pg.....then terjumpa sorg budak UPM..die parking moto sebelah ak..mintak tolong die tunjukkan jalan..Alhamdullillah die sudi tolong, maka ak pn selamatlah sampai ke Fakulti Perhutanan, UPM...
8.00am-9.00am
Sesampainya ak disitu...terus g bilik Datin, n waiting for her...pastu Datin suh ak buat 'thumbprint'..then die suh Nizar tunjukkan bilik ak...
9.00am-1.00pm
Menunggu Dr.Kamziah untuk bincang projek
Oleh kerana lama sgt nunggu..ak berjaya membaca sebuat tesis sampai habis..tesis tersebut adalah

DISTIBUTION OF SEEDLINGS IN THE REGENERATING FOREST OF COMPARTMENT 13, AYER HITAM FOREST RESERVE

MOHD HAMIDY BIN YUSOFF



Pukul 1.00pm lunch hour...so ak try balik kolej...coz nak setelkan masalah bilik...kipas berbunyi2..xdapat tito der...then lampu meja ak tercabut...Dasyat...
Datang kul 2.30ptg..coz sesat tym nak balik xjumpa entrance kolej...hahhaaa
3.00pm
Jumpa Dr.Kamziah...Dr. yang sgt friendly..alhamdullillah..Die suh ak cari peta Ayer Hitam 
3.30pm
Jumpa En. Farhan dekat Sektor Hutan Ladang..mintak pinjam peta..
Untuk GIS remote sensing punyer peta die suh mintak ngan Dr Alias Sood lak...
G bilik Dr Alias xde owg..
5.00pm    BALIK la..pe ag...

2nd- 15 November 2011        Selasa
Selesaikan application for master..

Please send the following items to SGS for processing :
1.
Completed application form GS-01
2.
Report from two referees - from GS-01 (Attachment) (in sealed envelope and with signature across it)
  -
 Click here to download the form in .pdf format 
  -
 Click here to download the form in .doc format
3.
Certified copies of degree certificates - two copies
4.
Certified copies of examination transcript (Bachelor Level) - two copies
5.
Research proposal (for WITH THESIS programme only) - two copies
6.
Certified photocopy of identity card - two copies Click Here to Attach
7.
Certified photocopy of letter of scholarship / sponsorship award (if any) or pay slip of applicant / guardian - two copies
8.
Processing fee (RM60 for local, USD60 for international), payable to the BURSAR,UPM
a.
Bank Draft.
Direct your payment to: BURSAR, UPM, 43400 UPM Serdang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
A/C No: 12150007457053 
Bumiputra-Commerce Bank Berhad, 
UPM Branch, Serdang, Selangor Malaysia.
b.
TELEGRAPHIC Transfer.
Direct your payment to: BURSAR, UPM, 43400 UPM Serdang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
SWIFT CODE: BCB MMYKL (for international wires only)
CIMB, 
UPM Branch, Serdang, Selangor Malaysia.
c.
Credit Card.
We accept Visa, MasterCard and American Express. Please fill up the authorization form (Click here to download the form) and then submit together.
d.
Cash.
Pay cash at Bursar Counter, Ground Floor, Administration Building, UPM .

Huhuhu...
Then jumpa En. Ahmad Khushairy kat aras 3 untuk thumbprint..."Thumbprint" tu hape??ntah hape2 la..adoi..ak dulu tym kat Mardi guna old system...guna punch card jew...ni die gambar thumbprint..
Pastu..g mintak peta GIS remote sensing ngan Dr Alias Sood..
Da selesai amek peta, Dr. K suruh aku cari journal mengenai plot kat Pasoh...naseb bek ak punyer kajian dulu kat Pasoh...so article tu da sedia ada...ak juz send je kat die..kalo tidak..ak kene g FRIM Kepong la..cari journal tu...
da sent...
then BALIK..

3rd- 16 November 2011      Rabu
Hari ni cam biasa..punch card before 8 am..then xde keje pun..so ak tolong Nizar buat kan tag...hohohoo...tag tu daripada kertas manilakat yg keras..dipotong kecil2 ikut saiz 10cm x 4cm..dan ditebuk lubang..cam penanda buku...lubang tersebut diletakkan benang minlon..Ni gambar tag...banyak x???

buat tagging ni sampai bengkak2 jari taw,,,huhuhu..

4th- 17 November 2011     Khamis
Baca balik paper2 berkaitan Pasoh..untuk tgok die punyer plot establishment...Then jumpa...
Plot Pasoh adalah 50ha..so 1000m x 500m...pastu plot tu dibahagikan kepad sub plot 200m x 100m....
So kajian ak buat 10ha..i guess la..coz i xde kuasa nak decide..kene tunggu keputusan dr Dr. K & Dr. Wan dulu...i pk 10 ha = 100m x 100m sebanyak 10 plot...
Then, hari ni jumpa datin..lepak2 kat herbarium..die kenal kan dengan Kak Pah n sorg lg kak tu (xingt name)...Datin bgtaw..plot msti siap by the end of this year....
Then pinjam tesis Philip lepun- TREE SPECIES COMPOSITION AND DISTRIBUTION IN AYER HITAM FOREST RESERVE , PUCHONG SELANGOR-2006

5th- 18 November 2011        Jumaat
Dr. K mintak tolong ak scan semua document die...so ak g scan la...kenal kak aida n sorg makcik kat bilik pentadbiran hutan (erk betoi ke x,hentam ajer)...Scan punyer scan...sampai scanner tu hang..hahhahaaaaa...last2 off la...kul 4.55ptg..maybe die hang sebab suh balik kowt..hahahhaaa...