Monday, 16 December 2019

Breast Pump Stories- Afia Maira 2019

Salam semua, seperti yg tertulis di gambar di  atas, yaya nak share story mengenai breast pump and milk production.

First of all, utk 2nd baby yaya guna Lacte breast pump beli di BE Baby Expo di Mesa Mall pada 29 Sept 2019.
Alhamdulillah dah kali ke 4 berjaya memerah susu.

Buat pertama kali pump smlm dpt 30ml..Alhamdulillah...
Masa 12.00tghr / Duration pump 15minit
(Condition back pain/ no sound)

Latest pump hari ni jam 3pg 70ml (sambil diiringi bacaan yassin (13m) dan kesihatan yg mengizinkan). Before this perah jam 5ptg dpt  10ml shj selama 10m. Sebab tak tahan sakit pinggang.

Disamping itu yaya turut mengambil susu tambahan sebanyak 2 kali sehari pagi dan malam 200ml.
Itu sahaja review sampai 17 Dec 2019. Semoga di beri kesempatan menulis di ruangan ini.

Saturday, 26 October 2019

Persiapan sebelum bersalin

Salam semua,

Dah lama sgt2 tak mengarang..dlm draft ada la lebih 50 post yg tulis separuh jalan..bila nk post mmg dah hilang ingatan la..blh ke post posting separuh je..ada jugak yg kene nanti kan??

Ok la..jgn membebel sgt kang tak hbs cerita harini..

Seperti sebelum ni, cara yaya persiapkan diri nk bersalin;

1. Mengurut
2. Spa muka 
3. Spa kaki
4. Rambut (Cuci dan potong)

Ha...nk review sahaja mungkin bermanfaat..

1. Mengurut
* biasa urut kaki je, tu pun tukang urut tak urut tekan2 sgt.. just biasa2 shj...sbb kebelakangan ni always cramp kaki kiri dan kanan. Biasanya sebab selalu lupa nk berselimut dan yaya ni sejenis spesis yg tak suka pakai stokin. Rimas sgt. Dari zaman anak dara lagi, konon kpop la sgt. Nak tido pakai stokin comel2. Tapi bangun pagi confirm takde stokin.

See..bebel lagi...

Tempat urut : MYDIN Mall Semenyih Ground Floor
Harga: RM20 + RM5 (Minyak Halia) 
Total RM25
*Price fixed since 2016*
Masa mengurut: 30minit
Nama pengurut: Kak Maurine (Highly suggested)

Last date yaya urut 11/10/2019.

Reason urut: Last night cramp kedua-dua belah kaki.

Biasa urut sebulan sekali. Kat sini hanya provide urutan kaki shj. Untuk lelaki dan perempuan. Mesra untuk muslim sbb dia akan letak penghadang.

Urutan badan pula tak disarankan untuk wanita hamil. Tapi biasa untuk persiapan bersalin orang akan urut susu. 

2. Spa Muka

The best spa dekat bangi Seri Aida Beauty, yaya start buat facial kat sini dari tahun 2013 lagi. Dah 5 tahun la. So far yaya suka buat spa kat sini, cuma sakit nauzubillah..hahahahaa..tapi nak cantikkan..biasa la beauty is pain..

Bukan sakit apa, sbb yaya selalu buat treatment keluarkan jerawat tu, dia picit...mmg sakit la..tp hasil puas hati, sbb kalau picit sendiri akan bengkak dan kadang kalau sakit sgt nanti stop. 

Kat sini dia mmg picit habis, sampai gigi rambut kalau ada jerawat pun dia picit. Lepas tu, muka dah xde blackhead and whitehead. Terbaiklah.

Tempat spa muka : Seri Aida Beauty, Bangi (Dekat dengan KipMall)
Harga: RM90 (Resdung Treatment and Acne) + RM25 (Collagen) + RM10 (Acne Serum)
Masa yang diperlukan untuk treatment : 2jam (depend pada waktu menunggu juga ya, sebab sini tiada booking appointment, first come first serve).

Total RM125

Last date yaya treatment 26/10/2019.
3. Spa kaki

Sama tempat mengurut tadi, spa kaki ni best buat sebab nanti kaki yg macam yaya ni, tak suka pakai stokin akan pecah dan tak lembut. Bila buat dia tahan la sebulan atau lebih depend pada penjagaan.

Tempat spa kaki : MYDIN Mall Semenyih Ground Floor
Harga: Depend pada kondisi kaki tu. Biasa yaya buat RM60.
Total RM60

4. Rambut (Cuci dan potong)

Rambut juga memainkan peranan penting untuk berpantang. Dalam masa pregnant ni sehari sekali kene syampoo sebab berpeluh sgt. 

Best taw cuci rambut kat sini, dia urut pergh..best la..tapi kejap je la urut leher tu..berpatutan la dgn harga ya..

Tukang gunting rambut pun sedap mata memandang dan sangat ramah.

Tempat Salon Rambut : MYDIN Mall Semenyih First Floor
Harga: RM20 (Cuci sahaja)
Barber: Nikma

Last date yaya cuci rambut 26/10/2019.

So, kesayangan itu sahaja coretan yaya. Moga diberi kesempatan untuk mengarang lagi.

Amin.

Moga penulisan ini bermanfaat untuk semua yang membacanya. 

Wednesday, 14 November 2018

Dental Surgery Afrah Maira 4years old

Salam semua,

Lama tak update blog, masa tak mengizinkan, hari ni nak share pengalaman buat semua and buat tatapan bidadari mama cik Afrah Maira.

Tarikh 15 November 2018
.
Satu tarikh yg pasti jd kenangan seumur hidup. Afrah kene cabut gigi sebanyak lebih kurang 10batang. Bermula dengan 4batang sampai 10batang baru ada ruang utk operation.
.
MasyaAllah, tetiba kaku nk bercerita. Tak tahu nk mula dari mana, act sekarang afrah dalam operation room. Mama baru lepas teman afrah ambil bius untuk tido.
.
Alhamdulillah.sejak dari follow up smpai ke dewan bedah layanan diberikan 5star. Semua doc baik2 and nurse pun sentiasa senyum.
.
Dah lama follow up since Feb 2018, tapi disebabkan Afrah asyik demam terpaksa tangguh.
.
Hari ni turn patient lain tp sbb adik tu demam. Afrah replace. Nurse call semalam utk teruskan operation hr ni. Jam 6.45pg. Nurse nasihat supaya puasa jam 3pg, pakai stokin, baju butang atau senang buka.
.
alhamdulillah..smooth pg ni. Selamat sampai 6.30pg dan kaunter pun dah buka. Afrah 2nd turn. 1st kawan dia lelaki.
.
Ok, dr jam 7pg start tunggu dia wad kanak2..afrah mcm biasa aktif and ada kawan umur 5tahun waiting operate gigi juga.
.
Jam 9pg turn Afrah, dah masuk dewan bedah, mama teman. Masa masuk mama blur doc asyik main dgn Afrah. Mama tanya ini untuk hilangkan fokus Afrah ke. Doc ckp utk hilangkan rasa bosan Afrah sebab lama lagi nk tggu turn. Mama tak bawak hp atau mainan Afrah. Then doc bg keluar ambil hp dgn papa kejap. So bagi la Afrah tengok my little pony kejap.
.
Then turn afrah, Afrah happy je. Sbb mama main2 dan doc pun buat Afrah happy. Sampai turn nk bius Afrah, mama blur lagi, masa tu mama bg Afrah tgok pony, then Afrah sedut bius utk tido. Masa tengah tgok pony..mata Afrah hilang fokus and tgok tmpt lain. Mama tetiba rasa badan Afrah longlai.tapi Afrah sempat meronta. Mama sempat ckp kat telinga afrah, mama ada. Mama sayang afrah. Then mata dia tutup. Doc ckp Afrah dah tidur and doc suruh mama kiss Afrah sebelum tunggu afrah operate.


Mama doakan Afrah kuat dan selamat menjalani operation.
.
AllahuAkhbar.
.
Mama sayang Afrah Maira.

Wednesday, 5 July 2017

Muscle Car Roadshow Review 2017

Salam semua...

Sekadar nak kongsi gambar sekitar roadshow muscle car roadshow...kebetulan lalu lalang di Suria KLCC..





Total semua ada 5 buah kereta...yaya ni bukanlah peminat tegar dalam automotive ni..tapi minat jugak la kete cantik2 ni...first lalu je..ingat lamboghini yg kuning tu..sekali..jauh dari sangkaan...hihi..

For more info blh terus ke link di bawah
https://www.loopme.my/post/carlist-my-muscle-car-roadshow

Atau yaya share kat sini screen shot link tersebut


Itu sahaja...kalau ada sesiapa yang lalu lalang or ada kerja kat KLCC boleh lah singgah posing dengan kereta ni..bukan selalu ada peluang ni..hihi..

Maaflah xdpt kongsi gambar selfie...mokmok..

Moga perkongsian ini memberi manfaat untuk semua pembaca..

Amin.


Wednesday, 16 November 2016

Salam Noodles Bangi

Salam semua,

Anda semua sihat hari ni?Hope semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya..Amin..

Hari ni yaya nak review pasal Salam Noodles Bangi..

Alamat56, Jalan 7/7b Seksyen 7 Bandar Baru Bangi, 43000 Bandar Baru Bangi, Selangor, Malaysia
Waktu Operasi:11.00pagi-10.00malam

Alhamdulillah diberi kesempatan hang-out  bersama colleagues yang cantik molek aka adik2 manis woo...Pst..tudung pink tu tunang orang...kikiki

Yaya makan Beef Noodles seperti biasa...


Nampak tak mee dia kasar sikit..jika dibandingkan dengan mee tarik..lebih halus


Apa yang special kat sini?? Ok. Bestnyer dekat sini sebab air boleh refill..i loike...

Review Food

*Rasa mee nya biasa2 sahaja..sebab 1st rasa Mee Tarik so i prefer Mee Tarik (tapi kalau ngidam Mee menyerupai Mee Tarik Warisan versi bajet boleh ke sini ya)

*Kuah mee dekat Salam Noodles ni sama cam Mee Tarik

*Daging slice lagi banyak dari daging di Mee Tarik

*Sambal cili Salam ni kurang pedas..so even amek 2sudu besar pon tak rasa..unlike Mee Tarik Warisan, sesudu sudah memadai

*Environment selesa..sebab tak banyak orang sgt..parking pon ok..unlike Mee Tarik Bangi..selalu dapat seat hujung sebab always penuh..

Sekian Review dari Yaya Vogue..